RegionVijesti

EU: Bez promjena granica na Zapadnom Balkanu

Portparol EU Peter Stano izjavio je danas da je stav Brisela po pitanju eventualnih promjena granica na Zapadnom Balkanu nepromenjen i jasan, prenosi Tanjug.

”Ništa ne bi trebalo da se mijenja kada su u pitanju granice na Zapadnom Balkanu. Treba da se radi na regionalnom pomirenju i saradnji, što je i logika evrointeracionog procesa. Sva otvorena pitanja među državama treba rješavati u procesu koji ne zalazi u opasne teritorije, a koji se oslanja na zakone i principe EU”, rekao je Stano na rednovnoj konferenciji za medije u Briselu.

On je poručio da Evropska komisija nema zvanične informacije o prispeću niti sadržaju tzv. ”non-pejpra” koji je prema nekim medijskim navodima, premijer Slovenije Janez Janša poslao predsedniku Evropskog savjeta Charlesu Michelu.

”Nezvanični dokumet” koji je Janša, prema pisanju medija u BiH, uputio predsedniku Evropskog savjeta, među prioritetima predstojećeg slovenačkog predsedavanja EU ima i “završetak raspada Jugoslavije”.

Janšina ideja, prema pisanju medija u BiH, podrazumjeva promenu granica na Zapadnom Balkanu, odnosno stvaranje ”velike Srbije” i ”velike Albanije”, kao i ”komadanje BiH”.

Sam Janša nije potvrdio postojanje ovakvog dokumeta, a iz kabineta Charlesa Michela nisu mogli da potvrde da mu je stigao takav dokument.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button