VijestiVjera

Reis Kavazović: Ramazan prilika za vjernike, budimo strpljivi i plemeniti

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini (BiH) Husein efendija Kavazović uputio je povodom nastupajućeg mjeseca posta ramazana muslimanima poruku da budu darežljivi i plemeniti.

Ramazan nastupa večeras 12. aprila večernjim ili akšam-namazom, a to je, kako je kazao, blagoslovljeno vrijeme, koje je Bog posebno odabrao.

U tom mjesecu počela je objava posljednje svete islamske knjige Kur’an.

“Ramazan je velika prilika za vjernike. To je vrijeme u kojem na najljepši način možemo odgovoriti na poziv našeg Stvoritelja. Zato, dijelimo dobro i upinjimo se da ono dominira našim životima i našim djelima. Budimo darežljivi i plemeniti”, rekao je reis Kavazović.

Kazao je i da je “Allah je najdarežljiviji u ovom mjesecu”.

“Stoga neka svi osjete blagodat našeg posta, jer, sve što se dadne drugom neka bude sadaka”, poručio je reis Kavazović.

“Budimo strpljivi i pribrani. Post je ibadet odricanja i budimo spremni da, onako kako se odričemo hrane, pića i brojnih užitaka tokom dana, tako se odreknemo i velikih zajedničkih iftara, zajedničkih namaza i svega ostalog zajedničkog što krasi našu lijepu ramazansku atmosferu. Neka naša vjernička dosljednost u poštivanju higijenskih i epidemioloških mjera bude naš dodatni ramazanski ibadet i mali doprinos u spašavanju ljudskih života. Oživimo vjeru u svojim srcima i u svojim domovima”, navodi se u poruci reisu-l-uleme.

Reis je kazao da je pandemija “iskušenje od Allaha i valja nam ga prihvatiti i tragati za najboljim načinom njegovog prevazilaženja”.

Iz Islamske zajednice poručuju da su poduzete mjere za koje su smatrali da su najefikasnije.

Donesena je instrukcija o organizaciji vjerskih aktivnosti u vanrednim okolnostima za vrijeme mjeseca ramazana 2021. godine.

Instrukcijom se nalaže da sve vjerske aktivnosti u ramazanu budu isključivo organizirane u skladu s preporukama organa Islamske zajednice i nadležnih državnih organa.

Podsjeća se da je u skladu s ranijim instrukcijama posebno težište potrebno staviti na čistoću džamija i higijenske uvjete u njima (dezinfekcija prostora, dezinfekciono sredstvo za džematlije i sl.), te odrediti odgovorno lice koje će na ulazu u obredni prostor nadzoriti primjenu higijensko-epidemioloških mjera.

Nalaže se otvaranje svih raspoloživih prostora (džamija i mesdžida) u kojima se mogu obavljati džuma, namaz petkom, i dnevni namazi, te razmotriti potrebu i mogućnost organizacije više termina za obavljanje džuma-namaza.

Instrukcijom se preporučuje da djeca do 12 godina i osobe iz rizičnih grupa namaze obavljaju u kućnom prostoru, te provođenje propisa iftara, obroka kojima se prekida post, isključivo s članovima domaćinstva, poštujući odredbe i uputstva nadležnih organa.


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button