VijestiVjera

Da li je Ramazanski post prekinut ako se dobije anti-Kovid vakcina?

S obzirom da nas dijeli nekoliko dana od svetog mjeseca Ramazana, muslimanski vjernici su u nedoumici da li vakcinacija protiv Kovid-a utiče na Ramazanski post.

Imam Qari Asim razgovarao je za britanski medij BBC rekavši da vakcina uopšte ne utiče na to jer vakcina više ide u mišiće nego u krvotok i nije hranjiva.

Muslimanski vjernici će Ramazanski post početi od 12. aprila do 12. maja, a tokom ovih dana postači ne jedu i ne piju ništa od izlaska do zalaska sunca.

“Većina islamskih učenjaka mišljenja je da dobijanje vakcine tokom svetog mjeseca Ramazana neće ugroziti post”, rekao je Asim, koji predsjedava Nacionalnim savjetodavnim odborom džamija i imama.

Rekao je da je njegova poruka muslimanskoj zajednici glasi: “Ako imate pravo na vakcinaciju i dobili ste pozivnicu, zapitajte se: da li dobijate vakcinu koja je dokazano efikasna ili rizikujete da se zarazite s Kovid-om, bolešću od koje vam može pozliti i propustiti sve dane posta i završiti u bolnici?”

Farzana Hussain, muslimanka i liječnica opšte prakse u The Project Surgery u istočnom Londonu, pozvala je ljude da dobiju vakcinu anti Kovid-a i tokom mjeseca Ramazana, naglašavajući da im vakcina neće prekinuti Ramazanski post.

“Znamo da su mnogi muslimani zabrinuti zbog vakcinacije tokom svetog mjeseca Ramazana. Mnogi ljudi vjeruju da davanje injekcije zapravo prekida Ramazanski post. Ali to nije slučaj jer se to ne smatra hranom”, rekao je Hussain.

info-ks.net


Dragi čitaoci, da biste nas lakše pratili i bili u toku sa dešavanjima na Kosovu i šire zapratite našu Facebook Stranicu i naš Instagram Profil

Više iz rubrike

Back to top button